Ganska många spår i snön nu…

Det börjar bli ganska många spår i snön nu, yttrandefriheten sitter löst i Sverige. Den formella friheten kommer nog att finnas kvar i lagrummen, men alltför mågna tecken pekar mot att det behövs ett aktivt försvar. Mer om det längre ner, först lite pressklipp som argumentationsstärkare.
____________________
UD “Samtalar” med ett webbhotell om en av deras hyresgäster.

Thomas Bodström i DN:
“Tanken är förstås inte att man ska bugga tidningsredaktioner. Men en tidning är rätt så lätt att starta. Därför behöver vi en särskild bestämmelse.”

Örnsköldsviks Allehanda med anledning av Göran Perssons hot mot Carl Henrik Svanberg:
“Behövs egentligen någon Lars Ohly när vi har en statsminister som hotar näringslivet med socialism när en av dess företrädare för ovanlighetens skull gör ett privat och allmänt hållet politiskt uttalande?”

När myndigheterna och ministrarna hotar, börjar självcensuren gro. Självcensur är inte respekt, det är rädsla.

Magnus Norell i Expressen:
[Ett problem är] vår mentala självcensur som reflexmässigt infinner sig när vi ser den ilska som teckningarna framkallat – även om det vid det här laget borde stå klart att en stor del av alla demonstrationer inte har speciellt mycket med religion att göra längre utan handlar om politiska frågor.

Liber stoppade en flera år gammal skolbok:
Under måndagen stoppades tillfälligt försäljningen av en av Almqvist & Wiksells läroböcker i religionskunskap där två illustrationer utgjordes av medeltida muslimska konstverk föreställande profeten Muhammed. Illustrationerna ifrågasattes i vissa massmedier som en följd av den häftiga debatt som nu pågår i fråga om avbildningar.

Spray stängde en webbplats:
Internetleverantören Spray stängde på måndagen en hemsida som tillhör ett litet bokförlag som publicerat en av de omtalade Muhammedkarikatyrerna. I en kommentar på sidan antyds att Muhammed var en pedofil.- Det här är känsligt material, även om det inte är direkt olagligt, säger Danny Aerts, vd på Spray, till DN.se.

____________________

Jag skrev tidigare att en av den liberala demokratiska statens viktigaste uppgifter måste vara att värna om det fria ordet. Men det räcker inte med att bara tillåta och försvara yttrandefrihet. Samhället bör också som sin uppgift se till att medborgarna tränas i, och uppmuntras, att utnyttja sin yttrandefrihet.

Jag vill därför se att ett konkret arbete börjar nu, bland de som säger sig vilja värna yttrandefriheten. Manifestationer i all ära, men det behövs även ett långsiktigt arbete. Entusiaster behövs för att starta saker och ting, men organisationerna behövs för att skapa fortvarighet.

Jag vill därför se att vi startar arbetet nu!
Jag föreslår att vi ses den 11 mars.

Jag fixar lokal (i Stockholm) – vilka kommer?

2 reaktioner på ”Ganska många spår i snön nu…

Kommentarer inaktiverade.