Trängselskatten – klart vi påverkas

Jag satt nyss och lyssnade på Ekot, där man rapporterade från trängselskattens första “riktiga” dag. Det verkar på kommentatorerna som om man ska utvärdera försöket utifrån huruvida avgifterna kommer att ändra trafikflödena.

Sånt trams! Det är klart att avgifterna kommer att påverka bilisterna. Man kan beskatta ihjäl vilken verksamhet som helst.

Den största invändningen mot de biltullar som nu införs i Stockholm, är det sätt de infördes på. Jag tillhör den lilla skara som tycker att även politiker ska vara ärliga. Om en ledande företrädare för ett parti säger “Nej – vi ska inte göra X.”, så måste man kunna lita på det. Ett uttalande från en ledande politiker, i sitt partis namn, får inte vara en dagsnotering.

Jag skrev lite mer om detta för drygt ett år sedan.

Uppdatering 10 jan: EN krönika i DN påpekar att trängselskatten fungerer bra för de rika.