Lysande om kommunismen

Lite oväntat så hamnade jag framför en TV i kväll. SVT visade i Dokument utifrån en lysande film om regimkritiska skämt i det forna Östeuropa.

Filmaren Ben Lewis berättar i dokumentären Hammaren och skämtet kommunismens historia genom skämten om systemets brister och om dess ledare. Programmet går i repris i SVT2 Lördag 15 apr 2006 kl 15.40.

Mer om programmet här.

Men den största behållningen var berättarens och de olika medverkandes osentimentala inställning till kommunismen. Bland annat så konstaterades, utan de sedvanliga krumbukterna, att Stalin hade varit ‘historiens mest effektiva diktator, möjligtvis med undantag för Mao, med 20-30 miljoner döda’.

Avslutningen var oväntad för att komma från SVT: Kommunismen är nu död, med undantag för Kuba, Nordkorea, Kina och franska universitet.