Muhammed-teckningarna

Det går ju inte att komma förbi diskussionen kring Muhammed-bilderna, om man vill kalla sig för samhällsdebattör. Men väldigt mycket är redan sagt, så idag så lånar jag också ord av andra kloka.

Hur det startade:

” Fredag den 16. September
Forfatteren Kåre Bluitgen har haft store problemer med at finde en tegner der turde illustrere en børnebog om profeten Muhammed. Dansk PENs bestyrelsesmedlem Morten Hesseldahl synes det er bekymrende hvis danske forfattere og tegnere af frygt for repressalier ikke tør binde an med lignende projekter.”

Resten är historia

Här kan man se bilderna

Kommentar från sidlinjen: Muhammed-bilder vanliga inom islam

En balanserad, tidig artikel från en religiös muslimsk tidskrift

“The Danish caricatures which showed Prophet Muhammad as a stereotypical fundamentalist would fuel the sense of persecution among young Muslims in the country, a Danish expert warned on Thursday, November 10.” “…a Danish Muslim and member the group Muslims In Dialogue, … criticized some elements within the Muslim minority.”Muslim extremists are making things hard for the majority of Muslims who fully accept secularism and democracy.”

Magnus Norell, Mellanöstern- och terroristforskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI spekulerar i vad som är den egentliga orsaken till kravallerna.

” Vad handlar det om då? – Helt andra saker. I Iran är det naturligtvis så att man inte vill diskutera kärnvapenfrågan. Och kärnvapenfrågan har ju plockats upp av säkerhetsrådet nu. Kan man avleda uppmärksamheten från den frågan så gör man naturligtvis det. Att det här dök upp var en gudagåva för Iran.

Och demonstrationerna i Syrien? -Samma sak med Syrien och Libanon. De struntar i teckningarna. Demonstrationerna är lika spontana som en film regisserad av Ang Lee. Det finns inte spontana demonstrationer i Syrien. Hade de varit spontana hade polisen skjutit ned demonstranterna. Det här händer med regeringens goda minne.”

Det finns ju visst fog för denna misstanke. Svenska Dagbladet berättar “Demonstranter skrek enligt AFP “Häng tecknarna!” under demonstrationen i Peshawar som var organiserad av provinsregeringen och anförd av regeringschefen Akram Durrani.

(För övrigt så följer Dick Erixon på ett alldeles utmärkt sätt vad som sägs och skrivs på många håll om denna konflikt.)

Jag tror att vi västerlänningar, för att förstå denna rörelse, måste finna jämförbara fenomen inom vår egen kultursfär. Och jag tror att “vår egen” vänsterrörelse kan fungera som lämpligt jämförelseobjekt. Den europeiska vänstern kan ganska lätt mobilisera mycket stora människoskaror till att tåga på gatorna. Till exempel första maj, någon anti-USA-kampanj, anti-globaliseringsrörelsen. Man kan tycka mycket om olika vänstermänniskor – till exempel att de fått allt om bakfoten – men de flesta är inga våldsverkare. Ändå slutar många initialt fredliga demonstrationer i bråk och upploppsliknande situationer: G7/G8-möten, Göteborgskravallerna, franska bönder som bränner McDonalds, med mera. Svenska socialdemokrater är nog inga stalinistiska hantlangare, och på samma sätt är inte danska muslimer kollektivt ansvariga för vad mullorna i Teheran gör.

Men på samma sätt som vi argumenterar mot socialister, vare sig de kallar sig socialdemokrater eller kommunister, så måste vi argumentera mot religiösa fundamentalister vad de än kallar sig.

Jag tycker att – allt sammantaget – vi just nu inte bör sitta i båten och hålla käft. Tvärtom – det vi ser är en kampanj organiserad av de mörkermän som fortsatt vill hålla sina folk i strama tyglar.

Bilderna i Danmark präglas av islamofobi, och några av dem borde aldrig ha publicerats. Detta av samma skäl som historien har lärt oss att “judeskämt” inte bör uppmuntras. I Europa så har muslimer som kollektiv på något sätt blivit lovligt villebråd, på samma sätt som judar var det ända fram till 1945.

Men det är dags att visa att man kan lära av historien. Det fria Europas länder (EU och ett antal ytterligare) bör initiera en massiv informations-/reklamkampanj i de länder där regimerna frammanat eller stött anti-yttrandefrihetskravallerna.

Alla i Sverige är inte socialdemokrater. På samma sätt är inte alla islamister i Syrien, Libanon, Sudan, Pakistan, Afghanistan och de andra länderna. Vi måste hjälpa de goda krafterna med god argumentation. Radio Free Europe och TV-sändningarna av Dallas hjälpte till att stjälpa kommunisterna i östeuropa. “Radio Free Islam” och Saturday night live vore väl värdiga efterföljare.

Uppdatering 16 februari: Oväntat stöd – läser Condie leiph.se?

Jag skrev: “Vi måste hjälpa de goda krafterna med god argumentation. Radio Free Europe och TV-sändningarna av Dallas hjälpte till att stjälpa kommunisterna i östeuropa. “Radio Free Islam” och Saturday night live (för att visa på praktiskt tillämpad yttrendefrihet) vore väl värdiga efterföljare.”

Condoleezza Rice svarar: Funds would be used for radio and TV programs in Iran. http://www.cnn.com/2006/POLITICS/02/15/iran.usa.reut/index.h
tml

“USAs utrikesminister, Condoleezza Rice, berättade idag [15 feb] att Bush administrationen kommer att begära ytterligare 75 miljoner dollar för att främja demokrati i Iran. En stor del av pengarna kommer att satsas på dygnet runt sändningar av radio och tv till befolkningen i Iran.” http://friairanvanner.blogspot.com/2006/02/goda-nyheter.html

En reaktion på ”Muhammed-teckningarna

Kommentarer inaktiverade.