Folkpartiet inget mittenparti

I eftervalsdiskussionerna så uttalar sig många på temat att vi i Folkpartiet måste bli tydligare, mer ideologiska, mer profilerat. För att i nästa mening hävda att Folkpartiet är ett mittenparti.

Detta är att låta sig luras in i socialdemokraternas debattfälla. Socialdemokraterna har ett (förvisso legitimt) intresse av att beskriva politiken enligt en höger-vänsterskala, där de gärna skräms med ett högerspöke.

Men bland de som seriöst arbetar med att beskriva ideologier och partier så har man sedan länge slutat att använda höger-vänstermetaforen. Den grafiska bild som idag har störst spridning är en triangel.

I triangelns hörn återfinner man Liberalism, Konservatism och Socialism. Själv brukar jag rita en triangel, som står på spetsen. I det övre vänstra hörnet hittar man liberalismen, i det högra finns konservatismen, och nere i avgrunden befinner sig socialismen.

Bilden är väldigt lättkommunicerad, jag använde den flitigt i valstugan. Man kan visa många saker; att liberalismen är en vänsterrörelse från upplysningstidens Frankrike, att det finns ett frändskap med konservativa (marknadsekonomi tex), men också att några av de socialistiska ideérna är gemensamma med liberalismen (solidaritet tex).

Sedan kan man ju alltid avsluta med en fråga: Vill du att staten/politikerna ska bestämma – välj socialismen. Vill du att klanen/kaplanen ska bestämma – välj konservatismen. Men vill du själv bestämma – välj liberalismen.

Folkpartiet ska inte vara något mjäkigt “mittenparti”. Vi måste även i ord och bild försvara liberalismen.

En reaktion på ”Folkpartiet inget mittenparti

Kommentarer inaktiverade.