SL på fel spår: Resor utanför det egna länet

Ett problem med STORSTOCKHOLMS lokaltrafik, som man blir varse vid resor med andra kollektivtrafikbolag är att  STORSTOCKHOLMS företrädare tror att  STORSTOCKHOLM är världens centrum. Varför skulle någon som väl är här vilja resa någon annanstans.

Fikonspråksordet är ‘länspassage’. Om man vill resa kollektivt mellan två orter, där den ena orten ligger i, och den andra strax utanför, länsgränsen (Stockholms län), så är det implicita svaret från SL  – ‘gör inte det’.

Mest uppenbart blir det vid resor mellan Stockholm och Uppsala. SL:s pendeltåg går mellan Älvsjö och Uppsala C. Man kan tanka sitt SL-kort med hur mycket som helst, det går ändå inte att köpa biljett utan kontanter. SL:s reskassa duger inte för SL som betalmedel om man vill åka SL:s pendeltåg till Uppsala.

Ännu fånigare blir det om man, som jag nyligen, vill åka mellan Kungsängen och Sigtuna. Båda ligger inom SL:s område och det är SL:s entreprenörer som kör, men man byter mellan pendeltåg och buss i Bålsta som ligger utanför Stockholms län. SL skriver: ”Du kan inte komplettera din periodbiljett med reskassan. Däremot går det bra att köpa hela resan med reskassan och då betala två extra kuponger för att resa till Bålsta.”

Häpp! Bussen tar inte kontanter eller betalkort, ditt månadskort gäller inte, och har du inte minst 50kr på reskassan får du gå.

Sens moral är att SL:s Accesskort bara fungerar på behörigt avstånd från länsgränsen inomdet egna länet.

Men i andra, mindre kungliga län, så fungerar det utmärkt att samarbeta över länsgränsen. Bor man i ett län söder om Vättern så kan man med sitt länstrafikkort till och med åka utomlands. Samarbetet heter “Sydtaxan”.

Hallands län har den smidigaste beskrivningen, så jag kopierar in valda delar från den:

Hallandstrafiken, Skånetrafiken, Västtrafik (gäller endast Öresundståg), Länstrafiken Kronoberg, Blekingetrafiken, Kalmars länstrafik och Jönköpings länstrafik ingår i sydtaxan vilket innebär att både biljetter och periodkort kan ställas ut för resor inom och mellan länstrafikbolagens respektive trafikområden. … Reskassa är giltig som betalmedel och rabatt ges enligt respektive länsbolags regler.

Biljetter … via Helsingborg–Helsingör gäller för övergångsresa i all övrig trafik på Själland.

På Hovedbanegården i Köpenhamn finns det tre biljettautomater …
På Kastrup finns fyra biljettautomater …
I samtliga automater går det att betala … med sitt Resekort laddat med reskassa.

Skäpning SL. Åk söderut och lär er hur det bör fungera. Gör om, gör rätt!

Dessutom bör man ansluta sig till Sydtaxan.

 


Mer om kollektivtrafiken, sl och sydtaxan.

Martin Skjöldebrand gör liknande reflektioner.

 

5 reaktioner på ”SL på fel spår: Resor utanför det egna länet

  1. Som boende i Bålsta med rötterna i Skåne så kan jag inte annat än hålla med. Varför funkar det så smidigt i andra län när det inte går att lösa alls här uppe? Obegripligt.

  2. Tanken är att man ska åka en längre sträcka med två extra byten så att man inte passerar någon länsgräns. Tag istället pendeltåget till Kallhäll, byt till buss 560 mot Upplands Väsby, byt till pendeltåg mot Märsta och byt till buss 570/575 mot Sigtuna. Resultatet blir billigare och mycket längre resa. Dessutom går det att klura ut hur man ska köpa biljett.

    Funkar för övrigt biljetten “länsgränspassage” på bussen från Bålsta till Sigtuna, eller måste man istället ha en vanlig UL-biljett för sträckan i Uppsala län? Gäller UL-biljett istället för biljetten “länsgränspassage” på SL-pendeln till/från Bålsta?

    Sydtaxan har också en massa buggar. I bland annat Göteborgs- och Bohuslän och Kalmar län gäller sydtaxans biljetter bara på vissa länsöverskridande trafikslag, vilket innebär att man måste lösa helt andra biljettyper med andra reskassekort om man vill resa med andra trafikslag, inklusive resor med byte. I Danmark funkar bara reskassa för sydtaxan i automaterna på København H, Kastrup och Helsingør. Ska man från någon annan station, måste man köpa en något dyrare biljett med kort eller danska mynt i DSB:s automater istället. Det stämmer inte att sydtaxan täcker hela Själland; man kan bara resa inom Hovedstadsområdet, som utgör en mindre del av Själland. Vill man vidare mot Ringsted och Tølløse, får man räkna med trassel och extrabiljetter.

    I Östergötland tillämpas inte sydtaxan, men man kan likväl använda samma reskassa som i sydtaxan-området. Kan inte andra län ta efter?

Kommentarer inaktiverade.