Ny polispolitik – sluta flumma om hårda straff

Johan Persson förklarar och försvarar sin rättspolitiska linje, bland annat i nummer 12/2010  av tidningen NU. Vi som är gamla nog att minnas tiden före förra valet, känner igen mönstret från hur skolpolitiken debatterades när Jan Björklund vågade ifrågasätta den rådande diskursen.

Jans belackare förklarade ofta och vältaligt att skolans problem bara kunde lösas med mer resurser, mer teknik, fler tjänster etc. Som Jan konstaterade i en debatt år 2005: ”Först skulle Perssonpengarna lösa alla problem i skolan. Sedan kom Wärnerssonpengarna. Nu kommer Baylanpengar. Jag motsätter mig inte mer pengar till skolan, men resursbrist är inte huvudproblemet. Det är den förda skolpolitiken.”

Alltid var det rätt med mer pengar, aldrig var det rätt att ställa krav på organisationen.

Jag påminer mig det debattklimatet när jag följer Johan Perssons rättspolitiska linje. Alltid mer resurser, strängare straff, mer integritetskränkande teknik till polisen. För att inte tala om detaljpillandet, direktiv för i vilka lokaler polisen ska husera, att polisen ska kunna SMS:a och så vidare. Aldrig några krav på de utförande organisationerna. Aldrig några krav på att polisen som organisation har ett uppdrag som de ska leverera.

Någon måste ta bladet från munnen och förklara att flummandet kring strängare straff och ökande godtyckliga intrång i den personliga integriteten inte har något stöd varken i forskning eller empiri kring brottsbekämpning. Det har däremot ett krav på ökad effektivitet inom den befintliga poliskåren.

Det behövs en ny sorts polispolitik. Folkpartiet har med framgång reformerat skolväsendet. Nu bör Folkpartiet ta sig an polisväsendet. Den väl etablerade devisen ”Att ställa krav är att bry sig” passar sällsynt väl in i detta sammanhang.

Vi måste börja ställa krav på polisen som organisation att leverera. Ett målvärde för antalet uppklarade brott – inte att förväxla med antalet avslutade/nedlagda utredningar – borde vara en bra start för dessa diskussioner. Att diskutera brott och straff blir ju meningslöst om inte polisen som organisation gör sitt jobb. Det gör den inte idag, och det är vi som är uppdragsgivarna.

Folkpartiet gick före och visade vägen för en ny skolpolitik. Nu kan vi gå före och visa vägen för en ny polispolitik. Jan visade hur och vågade till och med utmana delar av lärarkåren. Vågar Johan utmana polisen?
___________________________________________________

Läs även andra bloggares åsikter om ,

En reaktion på ”Ny polispolitik – sluta flumma om hårda straff

  1. Eftersom polisen skall “leverera” det politiker bestämmer om. Då är det väldigt viktigt att demokratin fungerar ypperligt samt staten sanerar sig från all form av korruption. Det är enligt mig en utopi.

    Poängen med straff är dels “hämnd” men framförallt att förhindra ny brottslighet. Om polisen skall leverera så är det isåfall att förhindra brottslighet. Ställer man krav på att leverera så kan det även riskera att polisen väljer enklare brott för att visa bra siffror. Jag vet själv ett område där det pågår för fullt, de som blir kontrollerade blir bara förbannade (pratar inte knark).

Kommentarer inaktiverade.