En valarbetares noteringar – onsdag 6 september

FP-gate, leijongate, spionskandalen, dataintrånget – you name it. Kärt barn har många namn, och det var lite extra spännande att äntra valstugan idag.

Igår så fick jag noll (0) frågor om dataintrånget, men säkert över hundra om olika sakpolitiska spörsmål. SVT Aktuellt kom ut till Vällingby för att göra ett reportage om hur allmänheten tog emot skandalen. De var lika förvånade som alla vi valarbetare över att ingen tog upp ämnet. Det blev dock inget inslag, Johan/Lars smällde högre än Leiph.

Samma idag. Aktuellt kom på nytt ut till stugan, och fortfarande nästan inga frågor om dataintrånget och efterspelet. Nästan. Jag stod på torget hela dagen, och fick sammanlagt tre (3) kommentarer: den första var mest tröstande, nr två ville ha lite fakta, och den sista var den enda negativa. Tre stycken, det är ingen folkstorm. Eventuellt så visar Aktuellt något i kvällens 21-sändning. (Uppdatering efter 21: Jodå – 9:00 minuter in i Aktuellt så visas ett inslag från valstugan.)

Vi pratade lite om detta på torget, både mellan oss folkpartister, och med våra politiska “kollegor” i s, v och m. Den gängse teorin gick ut på att folk har någon slags kålsuparteori, och eftersom partierna då är lika bra/dåliga så är sakpolitiken viktigare än skandaler.

Så – för den som undrar hur det känns att vara folkpartist idag? Svar: Det är – lite – trist, men inte mycket. Några valpar har inte lärt sig netikett, och pressen lyckas få några av partitopparna att bladdra bort sig. Men bland oss valarbetare (fp, s, m, v på torget i Vällingby, och hos den besökande “allmänheten” så är detta inte ett intressant ämne. Polisen får göra sitt, det är bra om de som begår brott får ta konsekvenserna, det gäller inte bara “andra”.

Men vi på torget fortsätter att prata politik och samhällsfrågor, och det är roligt och stimulerande. Jag kan varmt rekommendera en dag i valstuga. Man blir lite hes, men det är det värt.

I morgon är det en ännu nyare dag!