Allianspartiet – ett utmärkt första steg

Lars Leijonborg re-lanserar idén om att formalisera valalliansen med en gemensam valsedel. Partiet “Allians för Sverige” – det är en utmärkt idé. De övriga partiledarna, tillsammans med ett antal förstå-sig-påare i media har (naturligtvis) dissat idén. Not Invented Here gäller absolut inom partipolitiken.

Icke desto mindre är det en förträfflig och utmärkt idé.

Dels är det en utmärkt idé rent valtekniskt. Alla borgerliga röster kommer att räknas, även om något parti kommer i skuggan av några andra. (Om 3% röstar på X-partiet utan valteknisk samverkan, så är det 3% mindre till alliansen. Om 3% röstar på X-partiet inom en valteknisk samverkan, så tillfaller just de 3% det partiet. Detta eftersom alliansen totalt – troligen – får mer än spärrens 4%.)

Fast jag kan ju se konvulsionerna här på hemmaplan: I Stockholm, både stad och län, så har centern lyckats radera ut sig, och det sitter nog hårt åt innan de släpps in. Om det blir en gemensam lista, så blir det nog bara till Riksdagen.

Men framförallt så vore det en bra upptakt till att börja diskutera nya partiformationer. Lagom långt efter valet så bör en diskussion startas om att slå ihop de några partier. Själv tycker jag att centern och folkpartiet bör bilda “Liberalerna”. Jag gillar Maud Olofsson och Fredrik Federley och skulle gärna se dem i “mitt” parti.

Fler om detta: Knuff (allians + leijonborg)

En reaktion på ”Allianspartiet – ett utmärkt första steg

Kommentarer inaktiverade.