Mellanöstern – det bor människor där!

Det är öppet krig i mellanöstern igen. Iran och Syrien har fått sina allierade inom Hizbollah och Hamaz att provocera Israel till att ånyo försvara sig med massivt våld.

Som vanligt är det de arabiska folken som kläms mellan Israels effektiva militärapparat, och ett korrupt ledarskap i Palestina, Libanon, Syrien, Egypten, Iran, SaudiArabien och alla de andra staterna som glatt blandar sig i konflikten. Men att bo i Israel dessa dagar är ingen sinekur heller.

För den som vill bilda sig en uppfattning om hur de som bor mitt i denna konflikthärd har det, och hur de resonerar, så erbjuder bloggvärlden en möjlighet till insyn. Några av de bloggar som jag följer (på Sidan 2) erbjuder förstahandsinformation:

Global Voices Online har en egen avdelning för mellanöstern och nordafrika. Eftersom redaktörerna översätter från olika språk, så blir det en liten eftersläpning. Men det ger en djupare inblick än vad de svenska medierna ger.

Redaktören bakom Lebanese Political Journal har nyss flyttat till USA för studier, men råkade vara hemma i Beirut när oroligheterna startade. Där finns också en rik bloggroll med libanesiska bloggare.

Bloggen Greetings from the French Hill (finns just nu tillfälligt på Sidan 2) har nyligen ändrat fokus, och ger nu en bild minut för minut om vad som sker i Israel. Det skiljer sig ganska kraftigt från vad som rapporteras i svenska media.

Minns att dessa bloggar är skrivna av dem som är på plats. Precis som min blogg, så är de djupt subjektiva.